Pages

Romantik Rapsodi 18

Sunday, March 25, 2012


Assalamualaikum.....I'm back! Sorry kepada yang tertunggu entry baru eh..Baru abis exam so skang dah leh update dengan senang lenang.. Hihihi... Taknak bebel panjang2...Jom layan n3 baru.. Agak-agak apa jadik ngan Nani ek? :D

Dun forget to leave me your comment ye kwn2 ku.... :) Love, love, love

+++++++++++++++++++

Nani cuba menghubungi Hakim. Ada deringan tapi tak berjawab. Sibuk sangat ke sampai takde masa nak call buah hati sendiri. Selalu dia berkecil hati dengan sikap Hakim. Acuh tak acuh dalam hubungan mereka. Selalu sangat dia sedapkan hatinya sendiri, memujuk hati agar tidak memikirkan yang bukan-bukan.

Sekarang ni, nak jumpa pun susah. Kalau dulu bukan main beria minta diberi peluang. Dia cuba mendail lagi.

“Hello,”  Terdengar suara Hakim di hujung talian. Dah takde hello sayang lagi?

“Busy ke?” Nani bertanya.

“Yup, quite busy lately. Ada apa call?”

Soalan seperti itu tak patut ditanya. Sepatutnya dia kena cakap I miss you so much dear, how’s your day, dah makan? Rindu dia tak? Hatinya sudah mula nak membebel... Sekurang-kurangnya ambik tahu lah apa dia buat hari ni. Kat mana dia kerja, kat company apa pun selama ni tak pernah nak tanya. Geram! Bila buat tak peduli, pandai pulak datang carik.... Kalau keluar dengan orang lain marah tak ingat dunia. Teruk betul. Rayyan pun tak macam ni! Aik, tiba-tiba nama Rayyan yang naik. Erk, tak masuk list lah singa jadian tu! Panjang betul bebelannya.

“Dia janji nak call, tiap-tiap malam orang tunggu. Tak rindu orang ke?,” Dia ingin merajuk tapi tiada guna. Tak mungkin hatinya akan dipujuk Hakim.

“Erm, arr, err....rindu. Sorry sangat. Orang busy. Tak sempat call dia, tak dapat nak spend time ngan dia. Ni pun tak balik rumah lagi tengah entertain client,”

Pukul 12.00 malam tengah entertain client? Lain macam je. Hatinya mula mengesyaki yang bukan-bukan. “Takpe lah, orang faham, tapi jangan la janji, nanti orang tunggu,” Lain yang difikir, lain pula yang terzahir di mulutnya.

“Alaa, siannya sayang orang ni. Sayang, orang call dia balik eh, nak kena letak phone sekarang. Tak payah tunggu tau, tido dulu. Love you, take care,”

“Ok lah, love you too,” Nani menjawab lemah. Bukannya dia tak cuba faham Hakim tapi entahlah, dia perlukan perhatian Hakim. Dia rindu suara manja Hakim, rindu senda tawa Hakim dan rindu nak dengar Hakim dendangkannya lagu cinta. Air mata dikesat dengan lengan baju tidur. Saat itu, dia mula rasa jauh dari Hakim.

Hakim, I miss your random texts, those sweet cute laughs, those late night conversations.. I just miss you... Air mata dikesat lagi.

---------------------------------------------------

“Sapa call you tadi?” Suara Tasya tenggelam timbul dalam alunan muzik yang membingitkan.

“Mak I call,” Balas Hakim. “I nak pilih lagu jap,” Sebuah ciuman singgah di pipi Tasya.

“You, betul ke ni. Bak phone you I nak tengok,” Tasya buat suara mengada-ngada.

“Betul, buat apa I tipu, dapat dosa kering je,” Jawab Hakim acuh tak acuh.

Tasya merampas handphone Hakim. Ditekan butang hijau, tertera senarai panggilan yang keluar masuk. “IBU” yang membuat panggilan masuk sebentar tadi. Tapi hatinya belum puas. Sedang leka Hakim memilih lagu, dia menyalin nombor telefon “IBU”.

“Jom sayang nyanyi sama-sama,” Hakim memeluk erat tubuh Tasya yang hanya mengenakan dress pendek paras peha. Gebu dan menggiurkan. Lagu Khayalan dinyanyikan secara duet. Masing-masing tenggelam dalam kesseronokan duniawi.

“I temankan you malam ni ok darling,” Rengek Tasya.

“Malam ni tak boleh sayang, esokkan I kerja,” Hakim menolak lembut. Rambut blonde Tasya diusap manja.

Please, darling,” Tasya terus menggoda. Jarinya dilarikan ke bibir Hakim.

Hakim mengetap bibir cuba menahan gelora nafsunya. Nafasnya turun naik. Kalau diikutkan hati mahu saja dia mengikutkan kemahuan Tasya. Kemahuan dirinya juga.... Sebatang Dunhill dibakar dan disedut dalam. Air syaitan diteguk rakus. Bau rokok dan arak bercampur-baur. Hakim melepaskan keluhan, cuba membuang jauh-jauh keinginan nafsunya.

Weekend, I promise. Jom I hantar you balik sayang,” Tangan Tasya ditarik lembut ke dakapannya.

Tasya menarik muncung panjang. Usahanya memujuk Hakim tidak berjaya.

--------------------------------------------------------

Nani ke pantry memanaskan nasi goreng cina. Sudah masuk hari keempat dia menjadi bibik tak bergaji Rayyan. Dipekakkan saja telinga mendengar usikan teman-teman.

Rayyan masuk ke pantry. “Nasi goreng?” Soal Rayyan.

“Tengah panaskan,”

“Hari ni you buat apa?” Soal Rayyan berbasa-basi.

“Pergi Phase One, ada kerja belum settle. Adam minta saya semak balik design, dia tersalah hantar,”

“Macam mana buat kerja, tak teliti betul-betul ke?”

“Terlepas pandang kot,”

Ting!! 

Nani mengeluarkan nasi goreng dari microwave. Dia tidak selesa berdua-duaan dengan Rayyan. Apesal la takde satu makhluk pun yang masuk ke pantry. Sekurang-kurangnya taklah dia berasa janggal. Dia rela menahan kutukan daripada terpaksa berdua-duaan begini. Awkward!!

“Nani dah makan? Jomlah makan sekali, temankan I,”

“Takpe lah boss, saya tak rasa lapar. Lagipun tak elok kalau staff-staff lain nampak kita berdua-duaan macam ni. Telinga saya pun dah tak larat nak dengar diorang duk sindir-sindir pasal nasi goreng ni,”

“You buat tak tau dah lah, kalau diorang lebih-lebih sangat you bagitau I, taulah apa I nak buat,”

Nani senyum sumbing. “Takpe, malas nak panjangkan isu,” Nani membancuh 2 cawan nescafe. Tak sampai hati pula nak tinggalkan boss nya makan sendirian. “Saya tolong tengok boss makan eh,” Cawan berisi nescafe diletak di hadapan Rayyan. Rayyan mengenyitkan mata ke arahnya tanda setuju.

Rayyan mencari anak mata Nani. Direnung dalam diam. Tiada sinar pada mata itu, tidak seperti selalu. “How’s your boyfriend?” Dia sengaja bertanyakan soalan itu. Ingin melihat reaksi Nani.

“Erm, ok je,” Hatinya ditebak pilu. Ada boyfriend serupa tak ada.

“Dah settle pasal kes hari tu?” Rayyan cuba mengorek lagi. Jelas kelihatan riak-riak sedih pada wajah ayu itu.

“Dah,” Ujar Nani, dia cuba melarikan pandangan ke sudut lain. Bimbang perubahan air mukanya disedari Rayyan.

Sorry,” Rayyan bersimpati. “You tak happy dengan dia kan? You jangan pendam Nani, you kena cari kawan untuk you luahkan kesedihan you. Makin lama disimpan, you akan makin menderita. I tau, dari riak wajah you dah boleh baca, you terseksa. Jadi kenapa nak pretend that everything is ok?”

Nani tunduk. Sensitif betul kalau Hakim yang jadi topik perbualan. Dia tak dapat membendung kesedihan dan kerinduannya. Memang, memang selama ini dia berlagak ceria di hadapan teman sepejabat. Berpura-pura, dengan harapan dia dapat membuang rasa kecewa yang bersarang di hati. Cekap Rayyan membaca isi hatinya.

“It’s better to be alone than be with someone who can’t really see who you are. So stop torture yourself,” I tak sanggup tengok you macam ni...Ayat-ayat terakhir tu hanya bersambung di dalam hati. Dapat menjadi pemerhati Nani dari jauh pun sudah cukup buat dia bahagia.

“Saya keluar dulu eh, boss pun dah siap makan tu,” Nani tak sanggup lagi mendengar kata-kata Rayyan. Benar sekali apa yang disampaikan Rayyan, namun dia tak mampu menolak rasa cintanya untuk Hakim yang terlalu mendalam.

Rayyan menggeleng kepala melihat Nani berlalu. Why Nani, why? I ada depan mata you, kenapa you tak nampak I? Bukak mata luas-luas, kenapa kuncikan hati you untuk lelaki yang tak tahu menghargai you? Detik hati kecilnya.

Why, can’t you see that you mean world to me? Ooh, baby
 Words can’t describe the feelings I hide inside for you

Rayyan menyanyi kecil keluar dari pantry.

If only you knew the times I've tried
To let you know I care
Someday I know you'll realize
And I will be waiting then

-------------------------------------------------------------------

Nani leka meneliti beberapa dokumen dari client. Dia tak jadi ke Phase One. Adam telah ke sana. Sudah masuk waktu lunch, dia tiada mood untuk makan. Teringat kata-kata Rayyan semasa di pantry pagi tadi.

“It’s better to be alone than be with someone who can’t really see who you are. So stop torture yourself,”

Dia menjawab panggilan telefon yang menjerit-jerit.

“Hello,” Kedengaran suara perempuan serak-serak basah.

“Hello,” Nani menjawab dalam ragu. Dia tak sedap hati.

“You sapa?” Perempuan itu bertanya.

Dia tanya aku, patut aku tanya dia, dah dia yang call aku. “Nani, you sapa?”

“I Tasya. I nak tanya, you kenal Hakim tak?”

Berderau darahnya. Jantungnya berdegup kencang. Nafasnya tersekat-sekat. “Kenal, kenapa ya you tanya?”

“I just nak tau, sebab dia save nama you as IBU kat phone and I rasa pelik, that’s why I call. Anyway, apa hubungan you ngan dia?”

“Hubungan? Takde apa, we’re just friend. A good friend. You girlfriend dia ke?”

“Yeah, I am. That’s why, I nak check, manalah tau kot dia curang ngan I kan?” Mengada-ngada sangat bunyi suara Tasya.

“You jangan risau, I takde apa-apa hubungan pun dengan dia,”

“Good. Senang sikit hati I. By the way, sorry ganggu you. Bye,”

Bye,” Air mata mengalir lagi. Nasib baik tiada siapa pun yang berada di situ ketika itu. Pantas dia menghubungi Hakim. Dia mahu dengar dari mulut Hakim sendiri. Sakit hati dipermainkan begini.

“Hakim,”

“Ya sayang, ada apa?”

Just now, ada sorang perempuan, Tasya nama dia. Dia call. Dia cakap dia girlfriend Hakim. Apa semua ni?” Nani menelan liur. Ikutkan hati mahu saja dia menjerit kuat, memaki hamun Hakim. Geram. Patutlah sekarang susah sangat nak call, nak jumpa jauh sekali. Dah ada perempuan lain rupanya!

“What? Sayang jangan dengar cakap dia, I takde hubungan apa-apa pun dengan dia. Dia je syok sendiri,” Hakim cuba berdolak dalih.

“Tapi dia memang kenal la sapa Tasya tu kan? Kalau dia tak layan takkan Tasya boleh cakap korang berdua couple?” Terketar-ketar bibirnya menahan tangis.

“Memang kenal tapi kenal gitu-gitu je,” Hakim berbohong.

“Orang nak jumpa dia petang ni lepas kerja, boleh?”

“Tengoklah, tak boleh nak janji,”

Please Hakim, jangan dera perasaan saya macam ni. Saya dah tak larat. Kalau awak betul-betul dah tak suka saya, jangan buat saya macam ni. Berterus terang je, saya boleh terima,” Ujar Nani teresak-esak.

Hakim diam.

“Tolonglah, kalau awak nak teruskan cara hidup awak yang enjoy, saya memang tak boleh nak follow. Saya bukan macam tu tapi saya cuba terima awak, saya buang segala prasangka buruk pada awak. Dah banyak saya mengalah selama ni untuk awak. Pasal Tasya tu saya betul-betul tak boleh terima. Saya setia dengan awak selama ni, saya ikut segala kemahuan awak. Apa lagi awak nak saya buat?” Hujan air mata sudah lebat mengalir.

Hakim diam lagi.

“Macam ni lah. We better break off. Saya pun taknak awak susah hati sebab saya. Saya masih tak boleh nak tinggalkan lifestyle saya yang dulu. Saya cuba beri komitmen pada awak sorang. Saya cuba Nani, tapi tak boleh. Saya sayangkan awak. Daripada buat awak lebih terseksa, kita patut buat haluan masing-masing,” Lancar mulut Hakim memutuskan perhubungan.

“Kalau sayang kenapa buat saya macam ni? Kenapa Hakim? Senangnya awak, nak putuskan hubungan kita macam tu je. Bila saya dah mula sayang awak, cintakan awak, awak nak buang saya,” Sebak dadanya tidak tertahan.. Sedih, pilu, kecewa semuanya bersatu.

“What do you expect from me? I can only choose one, and I choose to live on my own way. Cuma, I nak you tahu that you’re the best I ever had. Take care, bye,” Hakim memutuskan talian. Dia tidak mahu terus mendengar rintihan hati Nani.

Nani termangu sendiri. Dia ingin menangis semahu-mahunya. Apa salah dirinya dibuang tanpa belas kasihan oleh Hakim. Penat dia membaja rasa cinta untuk lelaki itu, kesudahan dia yang merana. Ya Allah, apa salah aku? Kepalanya berat. Dia mahu bersendiri. Menenangkan diri untuk seketika.

Dia mengorak langkah  menuju ke kereta. Air mata bercucuran mengalir. Dah, dah jangan nangis. Tak guna menangis untuk lelaki tak berhati perut macam tu. Hatinya cuba memujuk.

Rayyan yang baru pulang dari makan tengahari terperasankan kelibat Nani yang terburu-buru menuju ke tempat letak kereta. Dia nampak gadis itu menangis. Dia segera menghampiri Nani.

“Nani!”

Nani tidak berpaling. Dia tidak mahu diganggu.

Rayyan mendekatinya. “Hey, what’s wrong?”

Nani diam. Air mata yang mengalir diseka.

“You tak boleh macam ni. You nak ke mana?”

Sorry boss, ada emergency, saya kena balik sekarang. Saya dah isi borang keluar pejabat dah,”

It’s not that! Hey, hey, what happen? Sapa buat you nangis macam ni?” Concernnya Rayyan...

“Tak ada apa, I really have to go,”

Rayyan menarik tangan Nani. Diheret ke keretanya.

“Apa ni? Lepaslah!!!” Nani separuh menjerit. Tolonglah Rayyan kalau kau nak ragging aku pun ni bukan masanya. I really need a space. Tolonglah faham. Hatinya merintih.

Rayyan buat tidak peduli. Pintu X6 dibuka. “Get inside,” Seperti biasa dia memberi arahan.

Why should I?” Nani hilang sabar. Dicerlung tajam mata Rayyan.

“Just get into the car, or else you nak I gunakan kekerasan?” Rayyan mengugut. “Masuk!” Tengkingnya.

Nani terpaksa akur. Dia mendengus kasar. Ingat aku barang mainan ke semua orang boleh buat aku sesuka hati!

Rayyan memecut kereta laju meninggalkan Bandar Baru Bangi. Kereta dihala ke Bukit Ampang.

“Kenapa buat saya macam ni. Cukup-cukuplah. Kenapa semua orang boleh buat apa saja sesuka hati, kenapa saya nak kena jaga perasaan semua orang. Perasaan saya takde sapa yang kisah. Tolonglah saya penat. Awak nak bawak saya ke mana ni?” Nani menangis pilu. Dia kecil hati diperlakukan sesuka hati.

“I nak bawak you keluar dari sini. I nak you buang segala kesedihan dalam hati you tu, you tau tak you adalah manusia yang tak sayangkan diri sendiri. You biarkan diri you dipijak-pijak. No such thing la nak tunjuk baik macam ni. You guna otak tak bila fikir?” Kasar bahasa Rayyan. Dia geram.

Nani tersentap. “Awak tak ada hak nak campur urusan saya. Saya jalankan tugas saya without fail kat office tu, apa hak awak nak cakap saya macam tu?” Dia menghamburkan kemarahan.

“I cakap macam tu because I care!”

You care for what? Nonsense!” Mereka terus bertekak.

“I care for you. For you, Nur Amani. You ingat I tak sakit hati tengok that guy, who ever he is buat you menangis, buat you sedih! Tapi you boleh biarkan je dia lukakan perasaan you. Itu bukan cinta tu bangang namanya!”

“Sedapnya mulut, jaga sikit mulut awak En. Umar Rayyan. Don’t talk nonsense! Awak tak perlu nak berempati dalam-dalam sangat. Saya tak harapkan simpati or empati awak. I can handle myself. Just give me some space. I’ll be ok then,” Kesedihannya sudah bertukar menjadi kemarahan. Geram diprovoke Rayyan.

Rayyan memberhentikan kereta di bahu jalan. Cuaca agak redup petang itu. Dia memerhatikan pemandangan dari Bukit Ampang pada waktu siang, sunyi. Selalu juga dia ke sini, tapi pada waktu malam, bersendirian.

Sorry I berkasar dengan you. I nak you sedar, jangan jadi hamba cinta,”

Nani membatukan diri.

“You kena bangun dari fantasi. Pijak pada bumi yang nyata. If I were you I'd promise to live life for all it's worth. Rasa cinta itu untuk dinikmati bukan dideritai. You muda lagi, jangan sia-siakan hidup you menyayangi orang yang tak nampak kelebihan you, yang tak kisah pasal diri you. It’s useless,”

Nani berpaling, memandang wajah Rayyan. Kenapa Rayyan beria-ia memujuk hatinya?

“Like I said, I care for you. Walaupun Allah dah tetapkan mungkin I tak berpeluang mendampingi you, at least tengok you ceria seperti dulu itu dah memadai,” Ujar Rayyan sambil menyorot pandangan ke langit biru. Biar Nani tahu, masih ada insan yang ikhlas menyayangi dirinya. Biar Nani tahu, dia sentiasa ada untuk merawat luka di hatinya.

Sorry for being selfish, I tau I tak patut cakap macam ni dalam keadaan sekarang. I just want you to know, masih ada insan yang menyayangi you seikhlas hati, tapi I takkan paksa you terima I. When I first saw you, I was afraid to talk to you. When I first talked to you, I was afraid to like you. When I first liked you, I was afraid to love you. Now that I love you I'm afraid to lose you. Sounds ridiculous kan? Abaikan je apa I merepek ni,” Rayyan cuba menguntum senyum. Debar dalam hati usah dicerita. Mahu meletup dadanya.

Nani terus membisu. Dia sekadar mendengar saja luahan hati Rayyan. Hendak dipercayai, sukar sekali. Dia gadia biasa, tiada keistimewaan, malah banyak kekurangan. Atas ukuran apa Rayyan boleh jatuh hati padanya. Atas alasan apa tembok batu dihati Rayyan boleh pecah kerananya. Mustahil.

“Assalamualaikum,” Kedengaran cermin tingkap kereta diketuk. Rayyan berpaling. Mampus aku. Dia menepuk dahi. Nani sudah menangis. Damn!

17 comments:

  1. jgn cakap kena tangkap basah dan terpaksa khawin. cuba lari dari stereotype novel-novel yg berada di pasaran.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya setuju dgn lilyan.harap bkn seperti yg kita fikirkan.

      Delete
    2. erm, tq for the comment...cuma kdg2 penulis ada rasional tersendiri.stp penceritaan berbeza..yg pntg nilai yg cuba nk disampaikan..mohon maaf sgt2 klu xsuka...

      Delete
  2. haha.. cayalah duda hot akak tu.. terluah jg rs di hati tu.. huhu..

    err, farah.. btl ke tekaan akak lps ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. but.. i really hate that hero celup tu.. apa namanya.. hakim.. huh! x layak jd bf nani.. huhu.. alamak! ter'emo' la pulak.. haha..

      Delete
    2. hahaha....xde org nk guide hakim ke?semua benci dia...huhuhu

      Delete
  3. ni nak cakap... lu hakim cam jibai!!
    sorry for the cursing!!

    gila punya jantan, kalau xblh nk bg comitment, xpayah bg harapan kat orng, bodoh punya jantan.

    DUDA HOTTTTTTTTTTT............kyaaaaaaaaaaaaaaaa...
    you're so fucking hot`!!!!!!! weeeeeeeee... can you hear me..? i said you're HOT HOT HOT~!!

    tp..hurm...kalau q, x brape suke bile org ckp mcm tu. eventhough the confession sound so touching..tp..bila org tegur2, msk cmpur urusan pribadi..urg...xbrapa nk suka..

    btw...tempat yg diorg park tu tersorok sgt ker smpi kn tgkp basah? *if the other commenters assumption was right lah*

    kalau diorg kena kawen, confirm hakim nangis guling2 tgk abang dia bersanding ngn ex gf dia. padan muka kau!!

    ps: tgh tgk the princess man. duda hot ni mmg best...suka lah dia. pki costume sageuk pun handsome!! pakcik handsome sgt 2thumbs up!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bru blk dr tgk The Hunger Games...huh...best!

      pergh,pjg btol komen...herm, we'll see wut's next yeah...

      p/s:best eh princess man..erm,nk kna tgk nih...hikhik

      Delete
    2. hehe...q suka msukkan perasaan sndri dlm komen. tu yang jd terpanjang.

      hehhe...rmi org ckp princess man ni mmg best giler. top5 lah kiranya...tu yg tgk. q plg suka pak cik handsome ni dlm prosecutor princess...seriously...cair....handsome+caring+romantik+style+mata yg menggoda... *cair*

      ps: tgk the moon that embraces the sun ? cite tuh pun best jgk.. best byk~!!! suka Yeo Jingu^^

      Delete
    3. dh melalut dh komen ni.. lol
      wah font baru? suka.....cantek~!!

      Delete
    4. hehe....dah la gna font ni la dear...da lama xtgk korean drama ni sbb klu da start tgk mesti ssh nk stop..akak lyn runningman je kasik release tension...hihi

      Delete
  4. awwhh~ sweet! heee. :) it's ok. this is ur story. u deserve to create it like what u want. smkin lama cite ne smkin menarik! gud job! :) excited nak tahu apa yg tjdi lepas ni ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Nadine...insyaAllah akan cuba yg terbaik...really appreciate it..

      Delete
  5. mesti yg ketuk tu jabatan agama islam..tangkap basah and kena kawin...takpe suka kalau depa kawin...tapi kalau boleh jangan lah lepas kawin tak suka each other...tidur lain2 bilik..buat hal masing2..pendek kata kawin paksa..klise la...kalau boleh wat lain drp2 yg lain...after kawin buat depa jatuh cinta..pastu mesti ada konflik...hakim dtg kacau..and wife rayyan dtg menyibuk...sori cik writer...saya plak yg lebih2..hehehe sori k..apa2 pun memang terrbaikkkkk...I like...

    ReplyDelete
  6. hahaha..insyaAllah bukan mcm tu kot... :) jangan risau sy dah ambik kira sumer tu....tq byk2 ats komen awak..keep on supporting k.sy suka komen yg jujur mcm ni..so sy leh tau apa yg pembaca suka dan xsuka.. :)

    ReplyDelete
  7. LAGI BEST LAGIK BEST

    ReplyDelete
  8. Its such as you read my mind! You appear to understand a lot about this,
    like you wrote the book in it or something. I feel that you just could do with some percent to force the
    message home a little bit, however instead of that, that
    is wonderful blog. A great read. I will certainly be back.
    My weblog : take a step back and literally

    ReplyDelete