Pages

Catatan Perindu

Friday, October 4, 2013

Apa khabar kau sekarang? Bahagia? Aku masih di sini bersama kenangan kita yang tak mampu aku padam. Bagaimana aku nak lupakan mu sedangkan hati ini masih hebat merindu. When the smile on your face greeted me every day, what more could I ask for? I didn’t know what to say when you turned away and walked out the door. Everyone said we were made for each other, was it all a mistake? Why did you have to go and leave me behind to deal with this heartbreak?

Air mata sudah kering. Namun kenangan bersamamu masih basah. Sungguh aku rindu, terlalu rindu. 

Barang pemberian Adam satu persatu aku masukkan ke dalam kotak. Aku tidak mahu terus hidup dalam kenangan Adam. Aku mahu terus melangkah meninggalkan memori Adam di belakang. 

"Sarah, u know i love you?" Malam itu bulan terang, bicara Adam malam itu lain dari kebiasaan. Tiada sapaan mesra, tiada gurau dalam bicaranya. Serius Adam malam itu.

Aku hanya anggukkan kepala. Cuba memandang sepasang mata coklat milik Adam.

Adam mengeluh berat. Matanya tak mahu memandang ku seperti selalu.

"Kenapa ni. Awak tak sihat ke?" Aku masih belum mampu membaca apa yang tersirat di hati Adam.

Untuk kesekiannya Adam mengeluh lagi. "Let's end our relationship." Adam tunduk memandang kasut.

"Reason?" Aku kaget beberapa ketika. Hubungan ini terbina hampir 3 tahun. Malah aku sudah masak dengan segala tingkah dan perangai Adam. "Kenapa tiba-tiba?" Soalku lagi. Aku tak tahu apa perasaan ku saat itu. Aku cuma merasai kekosongan. Dan kekosongam itulah yang membelenggu hari-hariku hingga kini.

"Let's just end our relationship." Ulang Adam. Perlahan namun berbisa.

"I need to know why," jawabku pula. Aku perlu tahu kenapa. Sayangku pada  Adam bukan sedikit.

Keluh Adam kedengaran lagi. Aku mulai bosan dengan keluhan dan kebisuan Adam. "Answer me!" Bibirku berketap. Antara menahan rasa marah dan sedih.

Aku lihat bibir Adam seperti mahu mengungkap sesuatu. Katakan Adam! Katakan! Bentak hati ku.

Adam menarik nafas, kemudian dihembus melalui mulut. Aku cuba bertenang menanti jawapan Adam. Cukup lama aku rasakan.

"Cinta perlukan pengorbanan, bukan?" Mata Adam teralih pada bulan yang bersinar.

"I don't get you, jangan berkias boleh tak?" Aku hilang sabar. "Kalau saya ada buat salah, saya minta maaf. It's not fair awak nak kita putus tanpa sebab," Aku perlu tegakkan hak ku. Adam diam lagi. Kali ini aku lihat matanya berkaca.

"Ini semua untuk awak. Masa depan dan kebahagiaan awak," Bibir Adam bergetar bersama titis-titis air mata yang mula luruh satu persatu dari kelopak mata.

"Awak adalah kebahagiaan saya dan saya mengimpikan masa depan bersama awak," luahku dalam sendu.

Cepat-cepat Adam geleng kepala. Jiwa ku tersiat. "Mungkin hari ini saya sayang awak, mungkin hari esok saya dah tak kenal lagi awak siapa," Ujar Adam. Terlalu jujur untuk buat hatiku terdera.

"Sampai hati awak...." Bahu ku terhinggut menahan tangis.

"I've been diagnosed with Alzheimer walaupun usia saya baru mencecah 32 tahun. It's rare tapi Tuhan pilih saya. Saya tak nak jadi denial. Saya perlu terima semua ni dengan redha." Tenang Adam bersuara.

"Tipu! Itu penyakit orang tua. Doktor tu salah diagnose awak. Jom, saya bawak awak check up hospital lain. It's impossible," Aku pula jadi denial.

Adam gelengkan kepala. "Doktor yang saya jumpa, kakak saya sendiri. Buat apa dia nak tipu. Perkara yang paling saya takut, saya takut saya dah tak ingat awak lagi sedangkan awak adalah kenangan terindah dalam hidup saya. Saya tak sanggup. Jadi sebelum semua tu betul-betul berlaku, ada baiknya kita bawa haluan sendiri."

"Saya boleh jaga awak."

"No, thank you. Saya lelaki dan saya punya ego. Mampu ke awak bertahan kalau saya selalu marah-marah nanti. Mampu ke awak nak uruskan saya setiap hari. Lama-kelamaan saya akan jadi lemah, tak mampu bertutur dengan baik dan mungkin juga terlantar. Awak masih muda dan punya kerjaya. Jangan bazirkan masa awak dengan berkorban untuk saya." Penolakan Adam buatku hampir meraung.

"Saya cintakan awak dan saya sanggup lakukan apa saja walau terpaksa hidup susah dengan awak," Air mata menerpa laju.

"Saya tak perlukan pengorbanan dari awak, saya cuma mahu awak teruskan hidup tanpa saya. Berkahwin dan berbahagia dengan lelaki yang sempurna. Buat semua tu kalau awak betul-betul cintakan saya. Dan tolong, jangan hubungi saya lagi selepas ini. Ini adalah pertemuan kita yang terakhir." Mendatar suara Adam. Aku tahu dia terlalu menderita. Anak matanya menceritakan segalanya.

Cerita cinta antara aku dan Adam berakhir di situ....Adam...aku rindu!


crdt : google

No comments:

Post a Comment